Kaivovesitutkimukset rengas- ja porakaivoille

Olemme LUVYLabissa erikoistuneet mm. kaivovesien laadun tutkimiseen.  Tarjoamme erilaisia kaivoveden tutkimuspaketteja yksityishenkilöille – toki yrityksillekin, mutta ei valmiiksi alennushinnoiteltuina.  Kaivovesitutkimus kannattaa teettää säännöllisin väliajoin mielellään akkreditoidussa ja viranomaishyväksytyssä laboratoriossa.

LUVYLab Oy Ab on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T147, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025: 2017.  FINAS toteaa akkreditoinnista sivuillaan seuraavaa: ”Akkreditointi on pätevyyden toteamista. Se on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan luotettavasti todeta. Asiakkaat, viranomaiset sekä alan toimijat voivat luottaa akkreditoidun toimijan palvelun laatuun ja sen tuottamien tulosten luotettavuuteen.”

LUVYLab on myös Ruokaviraston Terveydensuojelulain perusteella hyväksymä talousvesilaboratorio.

Valtaosa asiakkaistamme on Länsi-Uudenmaan alueelta, mutta toki tutkimme vesinäytteitä myös muilta alueilta.  Laboratoriomme sijaitsee Lohjalla.

Haluatko siirtyä suoraan tutkimuspaketteihin ja hinnastoon?

Hinnastosivulle

Milloin kaivovesi kannattaa tutkia?

Kaivon kunto tulisi tarkastaa vuosittain ja vesi tutkia kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan.  Kaivovesi kannattaa tutkia erityisesti myös, jos kyseessä on uusi kaivo, kaivoveden laatu muuttuu äkillisesti tai jos perheeseen on syntymässä lapsi.  Kaivoveden laatuun vaikuttavat lisäksi mm. vaihtelevat sade- ja routatilanteet sekä tontin jätevesijärjestelyt (ks. LUVYn hajajätevesihankkeen sivut).  Tutustu myös Hyvä kaivo ‑esitteeseen.

Miksi kaivovesi kannattaa tutkia?

Jos kaivovesi on jokapäiväistä juomavettäsi, sinä haluat sen olevan hyvää ja turvallista.

Kaivovesi kannattaa tutkia säännöllisesti, koska sekä maa- että kallioperässä voi tapahtua pohjaveden virtauksiin ja jopa kaivon rakenteisiin vaikuttavia muutoksia, eikä kaivoveden laadun voi siksi olettaa pysyvän vakiona.

Kaivovesi saattaa olla terveydelle ja esim. putkistolle haitallista, vaikka se vaikuttaisikin täysin puhtaalta ja moitteettomalta. Kaivoveden laatua ja juomakelpoisuutta ei pitäisi arvioida pelkästään aistinvaraisesti vaan vesi tulisi tutkituttaa säännöllisesti mielellään akkreditoidussa laboratoriossa. Varman tiedon kaivoveden laadusta saa vasta tutkimuksen jälkeen.

Kaivovesitutkimusten sisältö

Valittavanasi on seuraavat valmiit tutkimuspaketit, joiden oheen voit halutessasi ja tarpeesi mukaan tilata lisätutkimuksia.

 • Rengaskaivoveden käyttökelpoisuustutkimus
  Tutki rengaskaivosi käyttökelpoisuus tällä laajuudella vähintään kuuden vuoden välein. Käyttökelpoisuustutkimusten välissä riittää suppeampi tutkimus.
 • Porakaivoveden käyttökelpoisuustutkimus
  Tutki porakaivosi käyttökelpoisuus tällä laajuudella vähintään kuuden vuoden välein, ja siinä välissä suppeammin.  Tutkimuspakettiin sisältyy myös radontutkimus.
 • Uuden porakaivon käyttöönottotutkimus
  Tutkimuspaketin pohjana on porakaivon käyttökelpoisuustutkimus, jota täydennetään arseenilla ja uraanilla, jotka porakaivosta on syytä ainakin kertaalleen määrittää.
 • Suppea kaivovesitutkimus
  Suppealla kaivovesitutkimuksella selvität kaivoveden laatua käyttökelpoisuustutkimusten välissä, joka suositellaan tehtäväksi kuuden vuoden välein.
 • Mikrobiologisen laadun tutkimus
  Mikrobiologisessa tutkimuksessa arvioidaan kaivoveden mikrobiologista puhtautta.  Koliformisten bakteerien tutkimus sisältyy myös kaikkiin käyttökelpoisuustutkimuksiin.
 • Kaivoveden syövyttävyystutkimus
  Jotkut veden ominaisuudet, kuten happamuus lisäävät veden taipumusta syövyttää metallisia putkia. Talousvesi ei saa olla syövyttävää.
Mikä on kaivovesitutkimuksen hinta?

Tarjoamme useita erilaisia kaivoveden tutkimuspaketteja eri tilanteisiin ja tarpeisiin. Voit tutustua tutkimuspaketteihimme ja niiden hintoihin hinnastosivullamme.

Kaivovesinäytteen ottaminen ja tuominen laboratorioon

Ennen näytteenottoa tutustu huolellisesti näytteenotto-ohjeeseemme, joka on alla ladattavissa myös pdf-tiedostona.  Näyteastiat tulee toimittaa laboratorioomme/palvelupisteeseemme 20 tunnin kuluessa näytteenotosta.  Voit hakea tarvittavat näytepullot laboratoriostamme Lohjalta arkisin klo 8–16 (Länsi-Louhenkatu 31) tai Raaseporin palvelupisteestämme (Raaseporintie 37), joka on auki maanantaisin klo 9–10.  Otetut vesinäytteet voit toimittaa samoihin paikkoihin. Lohjalla otamme näytteitä vastaan ma–to klo 8–15.30. Tutkimuspaketin maksaminen hoidetaan laskutuksella samoihin aikoihin tulosten toimittamisen kanssa.

Tarkemmat näytteenotto-ohjeet alla ladattavana PDF-tiedostona. Alla myös talousvesilähete, jonka tarvitsemme näytteiden toimittamisen yhteydessä. Sen voit tuoda meille joko paperisena tai lähettää halutessasi sähköpostitse etukäteen (laboratorio@luvylab.fi).

Yhteydenotto ja kysymykset

Askarruttaako sinua vielä jokin? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme niin kerromme mielellämme lisää. Olemme myös koonneet yhteen yleisimmät kysymykset ja vastaukset.

LUVYLab asiakaspalvelu

LUVYLab asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu

Milla, Kaisa, Mira ja Helmiina
laboratorio@luvylab.fi
p. 019 323 895