Usein kysytyt kysymykset
Näitä meiltä kysytään 🙂
Missä laboratorionne sijaitsee?
Toimimme Lohjalla osoitteessa Länsi-Louhenkatu 31 ns. Liikuntalinna-rakennuksessa. Ojamonharjuntieltä on opastekyltit kääntyjälle molemmista saapumissuunnista. Myös rakennusta ympäröivän aidan portilla samoin kuin rakennuksessa itsessään sisääntulon välittömässä läheisyydessä on selkeät LUVYLab-kyltit.
Milloin teille voi tuoda näytteitä?
Laboratoriossamme otetaan vastaan näytteitä normaalisti maanantaista torstaihin klo 8–15.30 välisenä aikana. Näytteitä ei oteta vastaan perjantaisin eikä juhlapyhinä ja niitä edeltävinä päivinä.
Lisäksi meillä on näytteiden vastaanottopiste Raaseporin Tammiharjussa (Raaseporintie 37, rakennus ”Komentajan asunto” (P)), jossa on viikoittainen päivystys maanantaisin klo 9–10. Poikkeuksen tekevät sellaiset maanantait, joille osuu joko itse juhlapyhä tai sitä edeltävä aatto.
Voinko tuoda vesinäytteeni missä tahansa suljetussa astiassa?
No et voi 😉 Suosittelemme hakemaan vastaanottopisteestämme näytteenottoa varten määritellyt pullot.
Minkä takia näytteenottoa varten kannattaa hakea LUVYLabista pullot?
Ensinnäkin on tärkeää, että mikrobiologisia analyysejä varten toimitettu näyte on otettu steriiliin pulloon. Näin vältytään arvuutteluilta, jos näytteessä osoittautuu olevan suolistoperäistä E. colia tai enterokokkeja tahi muita, ympäristöperäisiä koliformisia bakteereja. Toinen syy kumpuaa analyysimenetelmistä, ja LUVYLabin pulloihin otetulla vesimäärällä varmistetaan näytemäärän riittävyys.
Mitä näytepullot maksavat?
Näytteenottosetti, johon kuuluu pullojen lisäksi näytteenotto-ohjeet ja lähete, ei maksa mitään.
Mistä kohdasta vesinäyte kannattaa ottaa eli otanko suoraan kaivosta vaiko jostakin hanasta talon sisällä?
Vesinäyte tulisi ottaa siitä paikasta, josta vettä otetaan eniten juuri juomavedeksi eli yleensä keittiön hanasta. Joissakin tapauksissa näyte on toki silti otettava suoraan kaivosta.
Vaatiiko näytteenotto joitakin erityistoimenpiteitä?
Vettä tulee ennen näytteenottoa juoksuttaa useita minuutteja, pitkään käyttämättä olleissa sijainneissa huomattavasti pidempäänkin.
Hanan päästä tulee radonnäytettä varten poistaa poresuutin/sekoittaja/sihti, jotta vesi saadaan pulloon mahdollisimman ilmattomasti. Suuttimen poisto ja hanan pään puhdistaminen ei muissakaan tapauksissa ole ollenkaan huono idea. Sehän olisi syytä tehdä säännöllisesti ja aika ajoin muutenkin. Tarkoitus on analysoida kaivosta putkiston kautta tulevan veden laatua, ei hanan puhtautta/likaisuutta.
Kuinka nopeasti vesinäyte on toimitettava laboratorioon tutkittavaksi?
Näyte tulisi tuoda mahdollisimman pian ja viimeistään 20 tunnin kuluessa. Jos näytettä joudutaan säilyttämään yön yli, tulisi sen tapahtua viileässä.
Milloin kaivovesi on syytä tutkituttaa?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) suosittelee yhdessä viranomaisten ja muiden tahojen (mm. MMM, THL, STUK) kanssa, että yksityiskaivojen vesi tutkittaisiin jokseenkin perusteellisesti kuuden vuoden välein, ja siinä välissäkin jollakin sabluunalla. Sekä maa- että kallioperä elävät, ja pohjaveden laadussa tapahtuu muutoksia.
Tämän lisäksi uuden kaivon vesi kannattaa aina tutkituttaa ennen veden käyttämistä juomavetenä. Myös vanhan ja vakiintuneen kaivon vesi tulisi tutkia heti jos veden laadussa havaitaan muutoksia.
Kuinka nopeasti kaivovesitutkimuksen tulokset valmistuvat?
Tulosten valmistumisen osalta on syytä varautua 2–4 viikkoon, sillä osa analyyseistä teetetään usein alihankintana. Bakteeri- ja radontulokset voi kuitenkin saada tietää jo näytteen jättämistä seuraavana päivänä klo 15 jälkeen soittamalla numeroon 019–323895. Jos kaivovedestä löytyy Escherichia coli -suolistobakteeria indikaationa kaivon ulosteperäisestä saastumisesta, laboratoriostamme ollaan suoraan yhteydessä asiakkaaseen.
Jos kaivostani löytyy suolistoperäisiä bakteereja, mitä tulee tehdä?
Ulostebakteerit sairastuttavat, joten vettä ei ensinnäkään tule juoda. Jos bakteeripesäkkeiden lukumääräksi on mitattu 1–2, on syytä tehdä tarkistusmääritys. Jos veden suolistoperäinen saastuminen varmistuu, tulee kaivon kunto tarkistaa, korjata puutteet sekä desinfioida kaivo. Toimenpiteiden suorittamista varten on kyllä tarjolla ohjeita ja kaupallisia urakoitsijoita.
Olen myymässä kiinteistöäni. Mikä kaivoveden tutkimuspaketti minun kannattaisi valita?
Jos asiaa ajattelee ostajan näkökulmasta, kannattaa varmaan valita peruspaketeista se laajin mahdollinen eli käyttökelpoisuustutkimus, jossa tutkitaan kaikki hyvälle talousvedelle asetetut kriteerit aina syövyttävyysominaisuuksia myöten. Monet kiinteistövälittäjät vaativat tätä jo ihan lähtökohtaisesti.
Myyntitilanteessa kannattaa veden tutkimisen kanssa olla myös ajoissa liikkeellä. Tulosten ja lausunnon saaminen kun vie kuitenkin oman aikansa eli jopa neljä viikkoa.